Vize Reddi
Bu içeriğimizde vize reddi ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. İçeriğimizde:
- Vize başvuruları neden reddedilir?
- Konsoloslukların ve elçiliklerin vize başvurularını reddetmelerinin yasal bir dayanağı var mıdır?
- Vize başvurum reddedildiğinde ne yapmalıyım?
gibi sorulara cevap vermeye çalıştık.
Yazımıza başlamadan önce ilgili Youtube içeriğimizi de buraya eklemek istiyorum. Kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Vize Reddi
Vize Hataları
Vize Başvuruları Neden Reddedilir? Vize Reddi Sebepleri Nelerdir?
Bir vize başvurusunda bulunmamız vize başvurumuzun yüzde yüz onaylanacağı anlamına gelmez. Her zaman vize başvurumuzun reddedilme olasılığının da olduğunu aklımızın bir köşesinde bulundurmamız gerekmektedir.
MonaVisa Danışmanlık vize başvurusunu titizlikle yapıp, vize başvurunuzun reddedilme olasılıklarını mümkün mertebe en aza indirmek için vardır. Fakat vize danışmanlık firmalarının da size asla vize garantisi veremeyeceğini unutmayalım.
Peki sizce konsolosluklar ve elçilikler ülkelerini ziyaret edecek olan turistleri, ülkesine döviz bırakacak, turizm sektörünü hareketlendirecek, ülkesinin tanıtımını yapacak veya diğer sebeplerle ülkesini ziyaret edecek insanları neden engeller? Öncelikle vize başvurumuz neden reddedilir bunu anlayalım.
Bütün ülkelerin dış temsilciliklerinin amacı o ülkelerin çıkarlarını gözetmektir. Vize başvurularını değerlendirirken konsolosluklar ve elçilikler ülkesinin çıkarlarını korumayı ve vatandaşlarının huzurunu ve güven ortamını sürdürmeyi ister. Bir turist bir ülke için nasıl olur da risk oluşturabilir?
Eğer gerçek bir turist olduğunuza konsoloslukları ve elçilikleri ikna edemezseniz, evet, başvurunuz reddedilir. Vize başvuru amacınız sadece turistik olmayabilir. Eğitim için, fuara katılmak için, akraba veya arkadaş ziyareti için vb gibi başka sebepler de olabilir. Vize başvurusu amacınıza dair konsoloslukları ve elçilikleri ikna etmek zorundasınız.
Konsolosluklar, elçilikler:
- Seyahat amacını ikna edici bulmazsa vize başvurusunu reddeder.
- Bu seyahati gerçekleştirecek yeterli miktarda maddi olanaklara sahip olduğunuza ikna olmazsa vize başvurunuzu reddeder.
- Seyahatimiz geçici süreli bir seyahatse, seyahatin geçici olacağına, seyahat bitiminde ilgili ülkenin topraklarını terk edeceğinize ikna olmak ister.
- Eğer vize bitim tarihinden önce ülke topraklarından ayrılacağınıza ikna olmazsa, vize başvurunuzu reddeder.
- Bunun dışında ülke için risk oluşturan terör olaylarına vs karışmışsanız elbette başvurunuz reddedilecektir, bunu söylemeye dahi gerek yoktur diye düşünüyorum.
- Vize başvurusu değelendirme sürecinde, geçmiş vize kullanımlarız oldukça önemlidir. Vize ihlalininiz varsa vize başvurunuz reddedilir.
Peki Konsoloslukların ve Elçiliklerin Vize Başvurularını Reddetmelerinin Yasal Bir Dayanağı Var Mıdır?
Seyahat özgürlüğü temel bir insan hakkıdır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi‘nin 13. maddesi şöyle der:
1. Herkesin bir devletin toprakları üzerinde serbestçe dolaşma ve oturma hakkı vardır.
2. Herkes, kendi ülkesi de dahil olmak üzere, herhangi bir ülkeden ayrılmak ve ülkesine yeniden dönmek hakkına sahiptir.
İnsan hakları evrensel bildirgesiyle koruma altına alınan seyahat özgürlüğümüz vize reddi ile nasıl kısıtlanabilir?
12/09/ 2010 tarihili referandumla değiştirilen Anayasa’nın Yerleşme ve seyahat hürriyeti başlığı altındaki 23. maddesi de bu hakkı aşağıdaki gibi tanımlamaktadır:
- Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.
- Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;
- Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.
- Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabilir.
- Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz.
- Yani seyahat özgürlüğü sadece suç soruşturması ve kovuşturması nedeniyle hakim tarafından sınırlandırılabilir. Bunun dışında sınırlandırılamaz.
Peki benim seyahat etme özgürlüğüme konsolosluklar/elçilikler nasıl engel olabilir?
Yukarıda yazılanlarla birlikte, Uluslararası hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri bulunmaktadır. Bu egemenlik sınırları içinde, ülke çıkardıkları yasalar ile diledikleri gibi koruyabilirler. Bu yetkileri arasında ülkelerine kimlerin ne koşullarla girebileceklerini belirlemek de bulunmaktadır. Vizeler aslında bu amaca hizmet etmektedir. Devletlerin bu yetkisi uluslararası hukuk bakımından tartışılmazdır.
Anlaşıldığı üzere ülkelerin temsilciliklerinin vize başvurumu reddetme hakları bulunmaktadır. Yani her ülke kendisine ekonomik anlamda yük olabilecek, toplum düzenini bozabilecek ve toplum sağlığına risk oluşturabilecek başvuru sahiplerinin başvurusunu reddetme hakkı yasalarca korunmaktadır.
Vize Başvururum Reddedildiğinde Ne Yapmalıyım?
Vize başvurunuz reddedildiğinde öncelikle vize başvurumuzun hangi gerekçe ile reddedildiğini anlamayız. Vize başvurusu yaptığımız ülkelerin büyük bir kısmı, başvuruyu neden reddettiğini açıkladığı bir ret mektubu sunmaktadır. Fakat çoğunlukla ret mektubunla açıklanan gerekçeler başvuru sahipleri tarafından anlaşılamamaktadır.
Vize başvurularının reddedilme gerekçelerini konuşmuştuk. Vize başvurumuzun bu gerekçelerden hangisi ile reddedildiğini anlamalı, itirazımızı veya yeni başvurumuzu buna göre yapmalıyız. Vize başvurumuz reddedildiğinde 3 ayrı seçeneğimiz bulunuyor:
- Kabullenmek-vazgeçmek.
- Redde itiraz etmek.
- Yeniden başvuru yapmak.
Vize reddi ile sonuçlanan başvurularımızın büyük bir kısmında başvuru sahipleri yeniden başvurmayı tercih eder. Biz vize danışmanları da genellikle yeniden başvurmayı öneririz. Çünkü konsoloslukların/elçiliklerin vize başvurularını değerlendirirken hata yapma oranları düşüktür. Vize ret gerekçesine göre yeni başvuru önermediğimiz ancak koşulları değiştikten sonra vize başvurusu yapmalarını önerdiğimiz başvuru sahipleri de oldukça fazladır. Vize reddine itirazla ilgili yasal bir süre bulunurken yeni başvuru ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
Vize reddi itirazları nasıl yapılır ve nasıl değerlendirilir bunu başka bir yazımda anlatacağım. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşünceye dek hoşça kalın;
Vize Danışmanı Ayşe Şimşek
Bir yanıt yazın