Vize Mülakatı Nedir?
Vize mülakatı nedir ve nasıl yapılır gibi temel sorularınıza yanıt vereceğiz. Dilerseniz MonaVisa Instagram üzerinden de bizlerle iletişim kurabilirsiniz.
Vize Mülakatı Nedir?
Bu içeriğimizde vize mülakatı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz. İçeriğimiz şu başlıklardan oluşuyor:
- Vize mülakatı nedir? Vize mülakatı nasıl yapılır?
- Vize mülakatında nelere dikkat etmeliyiz?
Vize başvurularında bizi en çok strese sokan konulardan biri: vize mülakatı.
Aslında bakarsanız mülakatların genel olarak hepsi insanı strese sokar. Sizi anlıyoruz ve yanınızdayız.
Vize mülakatının ne olduğunu, vize mülakatının amacının ne olduğunu, vize mülakatında neler sorulduğunu bilirseniz stresiniz büyük ölçüde azalacaktır. Bu yazımızı vize mülakatına hazır olmanız için hazırladık.
Hemen başlayalım.
Vize Mülakatı Nedir? Vize Mülakatı Nasıl Yapılır?
Vize mülakatı, vize başvurusu esnasında yetkili kurumun vize görevlisinin, başvuruyu değerlendirmek üzere, bizzat başvuru sahibiyle yüz yüze veya telefonla görüşmesidir.
Vize mülakatı bazı vize başvuru türlerinde zorunlu iken bazı vize başvurularında ise yetkili kurumun isteğine bağlıdır. Örnekle açıklayalım. İlk kez Schengen vize başvurusunda bulunacağız. Vize başvuruları için yetkilendirilen aracı kurumlar, çoğunlukla mülakat yapmazlar dosyanızı teslim alarak konsolosluklara/elçiliklere ulaştırırlar. Konsolosluk veya elçiliklerin vize görevlisi gerekli görürse sizi mülakata çağırabilir veya sizi arayıp telefonda mülakat yapabilir.
Vize Mülakatında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Benim ilk Schengen vizesi başvurumda, konsolosluk görevlisi beni telefonla aramıştı. Bir dans festivali için Amsterdam’a gitmek istiyordum. Vize görevlisi beni arayarak mesleğimi, ne zamandır çalıştığımı, seyahat amacımı, festivalin hangi otelde olduğunu, havalimanından otele, oradan da dans festivaline ulaşımı nasıl sağlayacağımı gibi detayları sordu. Bir seyahat planına sahipsek bunları yanıtlamak oldukça kolay olacaktır ve siz ne kadar o seyahat hakkında detaya sahipseniz sizin için o kadar kolay olacaktır. Şayet nerede kalacağınızı ulaşımı nasıl sağlayacağınızı bilmiyorsanız, yani seyahat planınız net değilse veya konsolosluğa verdiğiniz yanıtlar çelişki barındırıyorsa ne yazık ki vize görevlisini ikna edemeyecek ve o vize başvurusunun reddedilmesine yol açacaksınızdır. Bu nedenle vize başvurunuz esnasında seyahatinizin bütün detaylarına hakim olmanız gerekmektedir.
Vize mülakatlarında sorulabilecek olası sorular;
Kişisel sorular: Medeni durumunuz mesleğiniz, yaşınız vb.
Seyahat ile ilgili sorular: Ulaşım aracı, konaklama yeri, seyahat amacı vb.
Eğer bir seminere katılacaksanız seminerin ne hakkında olduğunu bilmek zorundasınız. Hangi şehre gideceksiniz, hangi otelde kaç gün kalacaksınız, nereleri ziyaret edecek, şehir değiştirecekseniz ulaşımı nasıl sağlayacağınızı bilmek zorundasınız. Eğer vize başvurusu esnasında MonaVisa’dan danışmanlık hizmeti aldıysanız bu detaylara dair sizi bilgilendiriyor, olası mülakatlara dair sizi hazırlıyoruz. Vize başvurusu esnasında seyahat hakkında tüm detayları evraklarla sunuyoruz, kanıtlıyoruz. Fakat vize görevlileri yine de sizinle konuşmak isteyebilirler. Vize başvurularında birinci koşul dürüst olmaktır. Dürüst, net ve kendinizden emin olursanız endişe edecek hiçbir şey yok. Hali hazırda seyahat planına sahip değilseniz MonaVisa seyahat planı hazırlama konusunda size yardımcı olacaktır.
İlgili içeriğimiz şuradan ulaşabilirsiniz:
Bir sonraki yazımda görüşünceye dek hoşça kalın;
Vize Danışmanı Ayşe Şimşek
Bir yanıt yazın