Oldukça karmaşık ve meşakkatli süreçleri olan vize başvuruları hakkında sizlere yardımcı olduğumuz bu blogda güncel ve faydalı içerikler çıkarmaya çalışıyoruz. Bu içeriğimizde de seyahat etmenin faydalarından bahsettik.
Bunun yanısıra bizi tanıyanlar ve sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edenler farketmiştir ki bizim tek amacımız vize başvuru süreçlerini yönetmek değil.
Biz MonaVisa markasını oluştururken sadece vize danışmanlık hizmeti veren bir marka değil, hayal kurduran, ilham veren, harekete davet eden ve harekete geçiren bir marka olmayı amaçladık. Çünkü seyahat etmek bizim için de bir tutku ve seyahat etmeyi seven insanlara yol göstermek, onlara ilham vermek, vize başvuru süreçlerinde karşılaşabilecekleri sorunları çözerek onlara yol açmak istiyoruz.
Bugün sizlere yine sizi motive edecek, size ilham verecek bir konu hazırladık. Seyahat etmenin insana sağladığı 10 faydadan söz etmek istiyoruz. İşte seyahat etmek için sebeplerimiz:
-
Seyahat etmek dilimizi geliştirir.
Yurtdışı seyahatlerimizde bir yabancı dil kullanmak zorunda kaldığımızda, konuştukça, anladıkça ve anlaşıldıkça o dili konuşma konusunda bir özgüven kazanırız. Seyahat etmek sadece yabancı dilimizi geliştirmez, anadilimizi de geliştirir. Seyahatlerimiz yurtiçine de olabilir. Bu seyahatlerde karşılaştığımız yeni insanlara kendimizi ifade ettikçe, anadilde kendimizi ifade etme konusunda gelişiriz. Yani seyahat etmek hem anadilimizi hemde yabancı dilimizi geliştirir. Seyahat etmek iletişimimizi kuvvetlendirir.
-
Seyahat etmek bize tarihi öğretir.
Tarih sadece tarih kitaplarından öğrenilmez.
Seyahat ederken gittiğimiz yerlerin tarihini de öğreniriz. O yerlerin geçmişini biliyorsak zaman içindeki değişimlerine de tanık oluruz. . Geçmişte yaşanan birtakım olayların, örneğin savaşların izlerini de bizzat gözlemleyebiliriz. Tarihi yerleri, tarihi müzeleri ziyaret ederek geçmişe de yolculuk yapmış olmaz mıyız? Dünyanın 7 harikasından günümüzde ayakta kalan tek yapıyı Keops Piramidini görmeye Mısır’a gittiğimizi varsayalım. MÖ 2500’lü yıllara gitmiş olmuyor muyuz? Peki seyahat etmek bize sadece bugünü ve geçmişi mi gösterir? Hayır, seyahat etmek bizi geleceğe de götürür! Gittiğimiz yerler eğer yaşadığımız yerden teknoloji olarak, medeniyet olarak, eğitim olarak daha ilerideyse aslında geleceğimizi de görmüş olmaz mıyız? Bu sebeplerle seyahat etmek bir zaman yolculuğudur diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Seyahat etmek bizi geçmişe ve geleceğe götürür.
-
Seyahat etmek sizi rutinden kurtarır.
Yeni şeyler yapmaya yeni şeyler denemeye teşvik eder. Unesco’nun yaşlılık tanımına göre “Konfor alanından çıkmıyorsan yaşlısın.” Seyahat etmek bizi konfor alanımızdan çıkarır.
-
Seyahat etmek görmenizi sağlar.
Neyi görmemizi? Her şeyi. Dünü, bugünü, yarını.. Yenilikleri, farklılıkları, benzerlikleri… Gördüğümüz şeyleri algılar ve yorumlarız. Bu yönüyle bakınca, seyahat etmek dünyayı okumaktır diyebilir miyiz? Bence diyebiliriz. Peki ya okumak? Derler ki çok çok eski zamanlarda kitap okumak en ucuz seyahat etme şekliymiş. Hala daha öyle değil mi? Hani o klişe tartışma konusu vardır ya “çok gezen mi çok okuyan mı” diye Ben ikisinin arasında pek bir fark görmüyorum. Seyahat etmek okumak, okumak seyahat etmektir.
-
Seyahat etmek bakış açınızı geliştirir. Ufkunuzu açar…
Hayata yeni bir pencereden bakmanızı, olayları farklı şekillerde yorumlamanızı sağlar.
-
Seyahat etmek özgüveninizi artırır.
Benim özgüven ile ilgili sorunlarım vardı. Bu sorunun üzerine giderken öğrendim ki seyahate çıkmak, insanın özgüvenini geliştiriyor. Uzmanlar özellikle de tek başına seyahatleri öneriyor. Bunun üzerine tek başıma seyahatlere çıkmaya başladım ve zaman içinde farkettim ki her seferinde bir öncekinden daha da özgüvenli bir şekilde gerçekleştiriyorum seyahatlerimi. Ve bu özgüven zamanla iş hayatıma özel hayatıma da yansıdı. Sizin de özgüven ile sorununuz varsa tek başınıza seyahate çıkın.
-
Seyahat ederseniz kültürler tanırsınız.
Genel kültürünüzü geliştirirsiniz. Mark Twain diyor ki; “öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin”. Seyahat edersen yeni şeyler öğrenirsin.
-
Seyahat etmek problem çözme ve karar verme yeteneğinizi geliştirir.
Emile Zola’nın bir sözü var, hiçbir şey zekayı seyahat etmek kadar geliştiremez. Sizce seyahat etmenin zekayla bağlantısı ne olabilir? Hemen açıklayalım; Zekanın birçok tanımı var, zekanın tanımlarından biri de şudur. Zeka; yeni durumlara ayak uydurabilmek yani adaptasyon ve yeni çözüm yolları bulabilmektir. Seyahat ederken yeni yerlere ve yeni koşullara kısa sürede adapte olmamız ve karşısına çıkan sorunlara çok hızlı çözümler bulmamız gerekir. Bu da bizim zekamızı zorlar ve geliştirir. Yapılan araştırmalara göre zeki insanlar seyahat etmeyi daha çok seviyorlar.
-
Seyahat ederken kendinizi daha yakından tanırsınız. Sınırlarınızı keşfedersiniz.
Yunus Emre’ye göre ilim, önce kendini bilmektedir. Kendimizi tanımak bilmek istiyorsak seyahat etmeliyiz. Ama seyahat esnasında sadece kendimizi mi tanırız? Hayır, yol arkadaşımızı da tanırız. Hani derler ya, insanı en iyi seyahatte, yemekte ve ticarette tanırsın. Eşinizi dostunuzu arkadaşınızı tanımak istiyorsanız onlarla seyahate çıkın.
-
Seyahat ederseniz insan ilişkileriniz gelişir, yeni arkadaşlar edinir, sosyalleşirsiniz.
Seyahat etmek psikolojimize iyi gelir , stresimizi %90 oranında azaltır. Örneğin depresyondayken seyahate çıkarım ben. Ya da yeni bir karar almam gerektiğinde, kritik bir karar almam gerektiğinde, uzun yola çıkarım. Özellikle de otobüs yolculuğu tercih ederim, çünkü otobüs yolculuğu insana düşünmek için bolca zaman tanır.
Seyahat etmenin birçok faydası var fakat biz sadece 10 tanesini sıraladık, bonus olarak da şunu ekleyebilirim seyahat ederseniz, anlatacak bolca hikayeniz olur.
Pandemi ile birlikte seyahat etmek zorlaştı ve seyahat etmeye hasret kaldık. Bugün tekrar bu fırsatı elde ettik ve kıymetini anladık.
İçinizdeki seyahat aşkı ve özgürlük ruhu hiç bitmesin.
Hoşça kalın…
Bir yanıt yazın