İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler verebiliriz. Seyahate çıkmak başlı başına yorucu ve streslidir. Bu seyahat ilk yurt dışı seyahatiyse çok daha stresli olmanız normal. MonaVisa bu içeriğinde, vize başvuru sürecinden havaalanı prosedürlerine kadar A’dan Z’ye her şeyi sizler için anlatıyor. Yurt dışı seyahatinde nelere dikkat etmelisiniz, vize başvurusu nasıl yapılır, yabancı dil bilmek gerekir mi?
Pasaport
Öncelikle ilk ihtiyacınız olan şey pasaport. Nüfus müdürlüklerinden randevu alıp, harç ücretini yatırarak pasaportunuzu alabilirsiniz. Pasaportunuz elinize ulaştığında vize başvurusu yapmak için hazırsınız demektir.
Tatil Planı Yapmak
Vize başvurusu için de ihtiyacınız olacak olan bu planlama hem tatilinizi verimli geçirmenizi hem de seyahatiniz esnasında bir aksilik yaşamamanızı sağlar. Tatil planı nedir? Öncelikle hangi ülkeye gitmek istediğinizi kararlaştırın. Ardından birkaç şehir mi gezeceksiniz, kaç gün kalacaksınız, bütçeniz nedir gözden geçirdikten sonra destinasyonunuzdaki otellere, müzelere, restoranlara veya kısaca gitmek istediğiniz yerlere ve konaklama imkanlarına bakın.
Vize Başvurusu
Göz korkutan aşamalardan biri olan vize başvurusu aslında o kadar da zor bir süreç değil. Ancak tatilinizi yapmanızdaki en önemli adım bu kısım diyebiliriz. Gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna veya büyükelçiliğine başvuru dosyanızla birlikte başvurmanız gerekiyor. Başvuru dosyasında ülkenize geri döneceğinize dair güvenceler, bu tatili karşılayabileceğinize dair banka dökümanları ve amacınızın gideceğiniz ülkede tatil yapmak olduğunu gösteren evraklar yer almalı. Bu aşamada dilerseniz deneyimli ekibimizden hizmet alabilirsiniz.
Havaalanı Prosedürleri
Göz korkutan bir diğer aşama ise havaalanı süreci. Bu aşamada yurt dışı çıkış pulunuzu almayı unutmayın. Yurt dışı çıkış harcını havaalanından alabileceğiniz gibi, önceden internet üzerinden de alabilirsiniz.
- Öncelikle havaalanına uçuş saatinden en az 2 saat önce gitmiş olun.
- Online check-in yaptırmadıysanız öncelikle bu işlemi halletmeniz gerekiyor. Bilet aldığınızı havayolu şirketinin kontuarına giderek check-in yaptırıp bavulunuzu teslim edebilirsiniz.
- Bavulunuz burada tartılacak. Her havayolunun sunduğu bagaj hakkı farklıdır. Bavulunuzu hazırlamadan önce bunları araştırıp gerekirse ek bagaj satın alın.
- Size verilen biletle birlikte pasaport kontrol noktası için sıraya girin. Memura pasaportunuzu vererek ilerleyebilirsiniz.
- Uçağa binmeden önce ve havaalanı girişinde x-ray cihazlarından geçmeniz gerekiyor. Kontrol noktasından geçerken orada size verilen kutulara çantanızı, cihazda ötebilecek ekipman ve aksesuarlarınızı koyun. Küpe, kolye, kemer, yüzük, gözlük gibi aksesuarların ötebileceğini unutmayın.
- Burada Duty-Free marketlerden alışveriş yapabilir, çay-kahve içebilir, yemek yiyebilirsiniz. Uçuş saatinden yarım saat önce uçağınızın kalkacağı kapıya gitmenizi tavsiye ederiz.
- Uçaktan indiğinizde tekrar pasaport kontrolünden geçmeniz gerekecek.
- Bu aşamadan sonra ise bavulunuzu teslim alacağınız kısıma ilerleyeceksiniz. Bavulunuzu aldıktan sonra havaalanından çıkarak tatilinize başlayabilirsiniz.
Tüm bu süreçlere ek olarak dikkat etmeniz gereken başlıca şeyler:
- Yolculuğa çıkmadan önce mutlaka hava durumuna bakın.
- Vizenizin ve pasaportunuzun fotoğrafı telefonunuzda olsun.
- Acil durumlar için nakit para, kredi kartı gibi alternatifli ödeme yöntemleri ayarlayın.
- Konsolosluğun adresini telefonunuza kaydedin.
- Telefonunuzu yurt dışı kullanımına açtırın.
- Düzenli kullandığınız ilaçlarınızı unutmayın.
- Ve en önemlisi çok eğlenin.
Her seyahat ayrı bir maceradır. Umarız her şey gönlünüzce olur. İyi yolculuklar dileriz…
Bir yanıt yazın