Çalışmayanlar için vize başvurusu nasıl yapılmalıdır? Biliyoruz ki vize başvurusunda en önemli noktalardan biri başvuruda bulunan kişinin ülkesine geri döneceğini ve bu seyahati karşılamaya yetecek geliri olduğunu kanıtlamasıdır. Peki çalışmayanlar için vize başvurusu nasıl yapılır? Bu yazımızda çalışmayanlar vize başvurusu yapabilir mi, çalışmayanlar için sponsorlu vize başvurusu nasıl yapılır, çalışmayanların vize başvuruları nasıl sonuçlanır gibi konulara değineceğiz. İsterseniz MonaVisa instagram üzerinden bizimle de iletişime geçebilirsiniz.
Çalışmayanlar İçin Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize başvurularında, konsolosluklar ve elçilikler vize başvuru sahiplerinden mesleki ve ekonomik durumunu belgeleyen evraklar istemektedir. Bu evrakları istemelerindeki maksat, vizenizi onaylarlarsa, seyahatinizi gerçekleştirdiğiniz ülkeden vize bitim tarihinden önce geri döneceğinize ve oraya yerleşmeyeceğinize emin olmak istemeleridir. Hali hazırda bir iş ve meslek sahipleri bu evrakları kolaylıkla teslim edebilmektedir. Çalışmayan başvuru sahipleri de alternatif evrak sunmak zorundadır. Buradan da anlaşılacağı üzere, çalışmayan vize başvuru sahipleri vize başvurusu yapabilmektedir.
Çalışıyor olmak vize başvurusunda bulunmak için olmazsa olmaz bir ölçüt değildir.
Çalışmayanlar İçin Vize BaşvurusuNasıl Sonuçlanır?
Hali hazırda bir iş ve meslek sahipleri geçimini o işlerinden sağladıkları için ve işlerine devam etmeleri gerektiği için ülkelerine geri dönme ihtimali yüksek olan başvuru sahibi olarak değerlendirilir ve vizesi daha kolay onaylanır. Fakat demek değildir ki çalışmayan başvuru sahiplerinin vize başvuruları onaylanmaz. Çalışmayan başvuru sahiplerinin vize alması zor fakat imkansız değildir. Önemli olan sunacağınız dosya ile sizin göçmenlik riskinizi en aza indirmek. Bu da çalışmıyor olmanıza rağmen yaşam giderlerinizi nasıl karşıladığınızı belgelemek, bir sponsor sunmak ve durumunuzu iyi ifade eden bir dilekçe yazmaktam geçer. Çalışmıyor fakat kira geliri alıyor olabilirsiniz, sağlık sorunlarınız çalışmanıza engel olabilir, mevsimlik çalışan olabilirsiniz, dönemsel olarak işsiz olabilirsiniz gibi gibi.
Çalışmayanlar İçin Sponsorlu Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vize başvurularında iş ve gelir belgeleri zorunlu ise, çalışmayan başvuru sahipleri nasıl bir dosya hazırlamalı, hangi belgeleri sunmalıdır?
Başvuruyu sponsorlu olarak yapabilirsiniz.
Örneğin öğrenci veya ev hanımı olabilirsiniz. Sabit bir geliriniz olmayabilir. Bu tarz durumlarda geçiminizi nasıl sağladığınızı kanıtlayabilmek adına bir sponsor sunabilirsiniz. Bu, anne babanız eşiniz olabililir. Bazı ülkeler birinci dereceden yakının olma koşulu aramakta iken bazı ülkeler yakın-uzak akraba arkadaş ve sevgililerin sponsorluklarını kabul etmektedir. Birinci derece yakınların sponsorluğu daha güvenilir olduğu bir gerçektir. Eğer başvuru yaptığımız ülke birinci derece yakın olmayan bir kişinin sponsorluğunu kabul ediyorsa, burada önemli olan vize başvurunuzu değerlendiren vize memurunun sponsorunuzu ne kadar ikna edici bulduğudur. Sponsorlu vize başvurusunda bulunuyorsanız, sponsorunuzdan mesleki ve ekonomik durumunun belgelemesi ve masraflarınızı üstlendiğine dair bir dilekçe yazması istenmektedir. Bazı ülkeler sponsordan noter taahhüdü istemektedir. Başvuru yapacağınız ülkeye göre vize danışmanınız sizi bu yönde bilgilendirecektir.
ya da maddi durumunuzu gösteren belgeler ile yapabilirsiniz.
Çalışmıyorsunuz fakat belgeleyebildiğiniz bir geliriniz var diyelim. Kira gelirleri gibi düzenli gelir sunmamız gerekecektir. Ya da çalışmıyorsunuz çünkü anne baba eşten ölüm aylığı alıyoruz veya işsizlik maaşı alıyor olabiliriz. Bu durumda sabit gelir olarak son 3 aylık bordromuzu, kiraz sözleşmemizi evimizin tapu, aracımızın ruhsat fotokopisini sunmalıyız. Gelirimizi ve ekonomik durumunuzu belgelemenizi istemelerindeki maksat, bu seyahati gerçekleştirebilmek için yeterli maddi olanaklara sahip olup olmadığımızı belgelemektedir.
Sonuç olarak çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan şahıslar da vize başvurusunda bulunabilmektedir. Daha detaylı bilgi ve başvuru için lütfen MonaVisa ile iletişime geçin.
Bir sonraki yazımda görüşünceye dek hoşça kalın;
Vize Uzmanı Ayşe Şimşek
İlginizi Çekebilir: Interrail Nedir? | Pasaport Kontrolü | Motivasyon Mektubu Hazırlama
Bir yanıt yazın